El Sanatları Teknolojisi Tanımı:
Meslek liselerinde bu programı alan öğrencilerin; tasarlayan, üreten, ürettiğini pazarlayabilen bireyler olarak; dallarla ilgili bilgisayar destekli teorik ve pratik bilgileri öğrenip teknolojik gelişmelerle alanları arasındaki ilişkiyi kurabilen, çağın ihtiyaçlarına göre ürünler üreten, yenilikçi, yorumcu bireyler olarak yetişmeleri amaçlanmıştır. Ayrıca geleneksel el sanatlarını koruyup yaşatabilen, araç gereci en iyi şekilde kullanan, iş yeri açıp işletebilen eleman yetiştirmeyi amaçlayan bir alandır. Bu alanda eğitilen bireyler işyerlerinde nitelikli eleman olarak aile, ülke ekonomisine ve turizme katkıda bulunurlar.
ALANIN TANIMI: El sanatları teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
ALANIN AMACI: El sanatları teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Programın sonunda seçtiği dala yönelik olarak öğrenci;
1. Tüm alanlardaki ortak temel, bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2. El sanatları teknolojisi alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.
3. Seçtiği dalın gerektirdiği işleri yapabilecek ve özel meslek yeterliliklerini kazanabilecektir.
DEKORATİF EV TEKSTİLİ
Tanımı: Dekoratif ev tekstili üreticisinin yaptığı; evlerde kullanılan tekstil ve çeyiz ürünleri hazırlama yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Dekoratif ev tekstili üreticisi mesleğinin yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Dekoratif ev tekstili dalında; evlerde kullanılan tekstil ve çeyiz ürünleri hazırlama yeterliklerini kazandırmaya yönelik olarak, Oda ve mutfak takımlarına ait parçaların mesleki hesaplamalarını ve süslemelerini yapabilme, takımın parçalarını tekniğine uygun birleştirebilme, yatak örtüsü, nevresim takımları, pike dikimine ait mesleki hesaplamalarını ve süslemelerini yapabilme, parçalarını tekniğine uygun birleştirebilme, bebek odasına ait parçaların mesleki hesaplamalarını, süslemelerini yapabilme, odanın parçalarını tekniğine uygun birleştirebilme, odaya uygun aksesuar ve perde hazırlayabilme bilgi ve becerisi kazanır. Kırkyamaya ait mesleki hesaplamaları yapabilme, kırkyama temel tekniklerini kavrayabilme, kırkyama parçalarını tekniğine uygun birleştirebilme ve yorganlama yapabilme bilgi ve becerilerini alır. Bu daldan mezun olan öğrenciler; ev mefruşatı ve çeyiz ürünleri firmalarında çalışabileceği gibi kendi imkanlarıyla da, evde ya da iş yeri açarak üretim yapabilirler.
El Sanatları Alanına Giriş koşulları; Öğrencilerin sağlık durumu, El sanatları teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır. El sanatları alanlarında çalışmak isteyenler
-Ellerini , gözlerini ve ayaklarını eş güdümle kullanabilmelidir.
-Yaratıcı ve estetik değerlendirme gücüne sahip olmalıdır.
- Detaylara özen göstermelidir.
-Dikkatli ve sabırlı olmalıdır.
-İş birliği yapabilme , grup çalışmasında bulunabilme özelliğine sahip olmalıdır.
-Renkleri ayırt edebilmelidir. Şekiller arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları algılayabilmelidir.
-Yeniliklere ve teknolojik gelişmelere açık olmalıdır.
-Zamanı kullanmayı bilmelidir.
-Çevreyi ve araç-gereçleri korumaya karşı duyarlı olmalıdır.
İSTİHDAM ALANLARI
El sanatları alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1.Dokuma fabrikaları,
2. Dokuma ve boya atölyeleri,
3. Halı deseni hazırlayan işletmeler,
4. Turistik ve hediyelik eşya üretimi yapan işletmeler,
5. El halısı dokuyan atölyeler,
6. Sanayi nakışı yapan işletmeler,
7. Desen üretimi yapan işletmeler,
8. Lazerle aplike kesen firmalar,
9. Çeyiz yapan işletmeler,
10. El nakışı üretimi yapan atölyeler,
11. Makine nakışı üretimi yapan atölyeler,
12. Moda evleri,
13. Brode deseni hazırlayan firmalar,
14. Brode nakışı yapan firmalar,
15. Perdeciler,
16. Yorgancılar,
17. Döşemeciler,
18. Mefruşat mağazaları,
19. Ev tekstili işletmeleri,
20. Kendi işyerinde veya evinde vb. yerlerde çalışabilirler.
El ve makine nakışçıları; nakış yapan işletmelerde, moda evlerinde, el nakışı üretimi yapan firmalarda, makine nakışı üretimi yapan atölyelerde, desen çizimi yapan firmalarda veya kendi iş yerlerinde çalışma imkânları vardır.
EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Dekoratif ev tekstili mesleki eğitimini tamamlamış olanlar;
Meslek yüksekokullarının (2 yıllık ön lisans);
El Sanatları, Geleneksel Türk El Sanatları, Halıcılık ve Desinatörlüğü, Halı ve Kilim, Halıcılık, Kuyumculuk ve Takı Tasarımı, Takı Tasarımı ve Süs Taşları İşlemeciliği, Uygulamalı Takı Teknolojisi bölümlerine sınavsız geçiş hakkına sahiptir.
Mesleki eğitim fakültelerin (4 yıllık lisans);
Nakış Öğretmenliği, Çiçek, Örgü, Dokuma Öğretmenliği, Dekoratif Sanatlar Öğretmenliği, Tekstil, Dokuma ve Örgü Öğretmenliği bölümlerini okuyarak alan öğretmeni olabilirler.
DERS ÇİZELGELERİ
https://meslegimhayatim.meb.gov.tr